Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Ifor Williams släpvagnar

Vad är det för skillnad mellan släpvagn och efterfordon?

Släpvagnar finns i flera varianter och den vanligaste uppdelningen är bromsade och obromsade släp. Men det finns ytterligare en typ av fordon som man drar bakom en bil men som inte definieras som släpvagn, nämligen efterfordon.

Exempel på sådana är skyliftar, högtryckstvätar, kompressorer mm. Det är andra fordon, som oftast räknas som arbetsredskap, som dras bakom en bil men som (generellt) inte har egen last. Det finns vissa typer av fordon som har last, exempelvis båtvagnar eller tankar, som också räknas som efterfordon.

Generellt för efterfordon gäller att de kräver ingen registrering, har ingen skatteplikt, måste inte ha en försäkring eller besiktigas regelbundet – till skillnad från släpvagnar. Även krav på däck och belysning är något lägre än de krav som normalt ställs på släpvagnar. Efterfordon får köras i max 30km/h och därför måste de märkas med en ”långsamt gående fordon”- skylt, en LGF-triangel där bak.

Detta gäller för efterfordon:

Ovan är förenklingar av regler, det finns fler undantag än de angivna här. Vi hänvisar till Transportstyrelsen för exakta regler och bestämmelser.

Föregående artikel:

Kör bränslesnålt med släpvagnen.

Nästa artikel:

Underhåll av släpvagn.

Nästa artikel:

Köpa bromsat eller obromsat släp?