Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
ifor-williams-slapvagnstips-guide-underhall-din-slapvagn

underhåll din släpvagn

Genom att regelbundet kontrollera delar av släpvagnen förlänger du släpets livstid och sparar pengar då du förebygger problem. Vissa delar på släpet skiljer sig åt men kräver också tillsyn och underhåll, exempelvis golvet i en hästtransport eller vinschen på ett bilsläp. Har du tippsläp finns det hydraulik att underhålla och skåpsläp lastramper som kan smörjas. Vi fokuserar därför på generella delar som alla släpvagnar har.

Släpets el-delar

Att byta glödlampa på släpvagnen är oftast enkelt att göra själv och nödvändigt att göra omgående för trafiksäkerheten. Elkontakten till släpet bör kontrolleras så att den inte ärgar och eventuellt behöver polerna putsas. Spraya därefter med kontaktspray för bästa funktion.

Smörjning

Undvik fetter som drar åt sig grus, smuts och damm och använd därför någon form av torrsmörjmedel till rörliga delar av släpet som bör smörjas, t ex lämmar, lämmlås, ramper, flakdelar mm. Samtliga lås och dörrar smörjs lämpligast med silikonspray, som både smörjer och skyddar mot frysning.

För att smörja kulhandsken rekommenderar vi annat än torrsmörjmedel. Konstruktionen avgör vad man kan använda, och det smörjmedel man väljer borde tränga bort vatten och ha god vidhäftningsförmåga. Keramiksprey är lämpligt då det även tål hög arbetsbelastning och förhindrar rost och slitage på rörliga delar.

Lufttryck

Kontrollera att du kör med rätt lufttryck i dina släpvagnsdäck, då detta påverkar såväl köregenskaper som din ekonomi. På Ifor Williams släpvagnar framgår det korrekta lufttrycket av informationsbrickan på dragbalken eller på dekalen på skötardörren i en hästtransport. Har du annat fabrikat kanske du saknar dekaler och kan istället ta hjälp av informationen på däcket eller kontakta släpvagnstillverkaren. Du kan läsa mer om lufttryck i släpvagnens däck i denna guide.

ifor-williams-slapvagnstips-guide-lufttryck-i-dack-c-dack

Regelbunden kontroll sparar pengar

Det är smart att utföra regelbunden översyn av sitt släp. Vissa kontroller, t ex bromsdelar, bör kontrolleras fackmannamässigt och av säkerhetsskäl rekommenderar vi ändå årliga besök på en auktoriserad serviceverkstad.