Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Ifor Williams slapvagnar

EcoDriving med släpvagn eller hästtransport?

Kan man köra bränslesnålt med släpvagn eller hästtransport egentligen? Eco Driving handlar om att köra både ekonomiskt och miljövänligt. Det är inte enbart bränsleförbrukningen som kan minska avsevärt utan även slitage på både bilens och släpvagnens delar. I det korta perspektivet är det din egen ekonomi som vinner på Eco Driving och i det långa loppet är det ett klimatsmart val som gynnar alla. Här är några tips för mer ekonomisk och bränslesnål körning:

Håll rätt hastighet

Bränsleförbrukningen ökar i takt med hastigheten eftersom luftmotståndet blir högre. En bromsad släpvagn får hålla max 80km/h och det är en utmärkt hastighet ur bränsleförbrukningsperspektiv. Det är också en av anledningarna till att många av våra landsvägar har just den hastigheten. Vi ökad hastighet uppstår också högre slitage på däck och bromsar.

Planera din körning

Kör du hästtransport är du säkert redan van vid att gasa mjukt, men alla borde tänka på att ge lätt gas eftersom det går åt mindre bränsle i motsats till när man gasar hårt. Motorbromsa så ofta det går och låt kopplingen vara uppe för då nollar du förbrukningen i stunden. Använd med andra ord kopplingen endast när du behöver växla. Eller om du kör automatväxlad bil: släpp gasen och rulla fram i stället för att stå på bromsen i miljöer med mycket trafik och många stopp.

Växla smart

Det går åt mindre bränsle att hålla konstant hastighet och ligga i högsta lämpliga växel varför du ska accelerera så snart som möjligt upp till din hastighet. Tipsen här är att hoppa över växlar när du ökar farten och gå från 2:an till 4:an eller 3:an till 5:an direkt, utan att stanna i de övriga växlarna däremellan. Det är vad som menas med att accelerera snabbt, vilket inte bör förväxlas med att ge full gas, eftersom ”acceleration” betyder just ”ändra farten” och vi har redan konstaterat att mjuk gas är att föredra. Här pratar vi om växelarbetet.

Ha rätt lufttryck i dina däck

Både dragbilen och släpvagnen eller hästtransporten bör ha korrekt lufttryck för att minska bränsleförbrukning samt miljöpåverkan men främst kanske för att öka din och andras säkerhet i trafiken. Kör du runt med fel lufttryck ökar det dessutom slitaget på däcken och du får byta ut dem med högre frekvens vilket inte gynnar din ekonomi alls. Däckens så kallade rullmotstånd påverkar också bränsleförbrukningen. Men värt att påpeka är att däck med lågt rullmotstånd kostar mer än andra och denna extra kostnad får ställas emot besparingen för bränslet.

Ifor Williams däcktryck

Ha väl fungerande bromsar

Även här handlar det om säkerhet för dig och dina medtrafikanter i första hand, men det påverkar även din ekonomi. Det ökar självklart din bränsleförbrukning om du ”kör i uppförsbacke” hela tiden om bromsarna på släpvagnen råkar ligga på. Se därför till att ha en väl servad släpvagn med kontrollerade och underhållna bromsar så att dessa inte håller tillbaka när du kör.

Undvik onödig last

Ju högre vikt desto större massa som ska förflyttas och då behövs det mer energi, alltså bränsle. Det går därför inte att förneka att när ett fordon drar en släpvagn eller hästtransport går det åt mer drivmedel. Därför är det ännu viktigare att undvika onödig last och tänka till när man packar inför färd till hästtävlingen eller arbetsuppdraget.

Föregående artikel:

Vad kan vara bra att ha i med i hästtransporten.

Nästa artikel:

Kontrollera släpets ljus.