Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vanliga frågor om släpvagnar

Undrar du något annat? Slå oss en pling – kontaktuppgifter hittar du nederst på sidan.

Hur ändringen av totalvikten går till och vad det kostar varierar på släpvagnsmodell, årsmodell på släpvagnen samt på vilken förändring som måste göras för den önskade vikten.
Vi vägleder och hjälper dig att vikta om ditt släp här >>>

Privatimporterade släpvagnar kan endast registreras i full totalvikt vilket kan ställa kravet på BE-körkort för föraren. Du behöver ett tillverkarintyg och en bromsberäkning av oss för att kunna svenskregistrera släpvagnen.

Kostnaden för intygen är 12.500 kr och registreringen kostar ca 2.000 kr (priserna inkl. moms). 

Dina vinterdäck ska vara märkta med en snöflinga/alptoppsymbol eller vara dubbade. Om dragbilen har friktionsdäck är det valfritt att ha dubbat eller odubbat på släpvagnen. Har däremot dragbilen dubbdäck måste även släpvagnen ha dubbdäck. Vinterdäck är tillåtet från 1 december – 31 mars. Det är polisen som avgör om “vinterväglag” råder när du stoppas och förutom is, snö och snömodd så räknas även frost på någon del av vägen in i definitionen “vinterväglag”.

 

Du får köra max 80 km/tim med en bromsad släpvagn, husvagn eller hästtransport.
En lättare släpvagn (totalvikt max 750 kg) får också köras i max 80km/h
* om släpet är lastat och totalvikten inte är högre än bilens halva tjänstevikt
* om släpet är olastat och tjänstevikten inte högre än bilens halva tjänstevikt.

I alla andra fall gäller maxhastighet om 40km/h för släpfordon.

För exakta föreskrifter hänvisar vi till Transportstyrelsen.

Detta är ett vanligt problem på alla bromsade släpvagnar – oavsett fabrikat på släpet eller bromsarna. Ta en kraftig hammare eller en handslägga och slå en eller flera gånger på toppen av hjulbultarna på det eller de hjul som låst sig (slå aldrig på själva fälgen!). Prova därefter att rulla släpet och om det forsätter kärva upprepa proceduren. 

Från 10-tumsfälg till 16-tumsfälg kan det vara mellan 0,5mm till 0,8mm glapp vilket är helt normalt. 

På de flesta Ifor Williams transporter så sitter chassinumret instansat på höger dragbalks ovansida. Det kan ibland också hittas på trailerns längsgående balk eller på tvärgående rambalks utsida, beroende på släpmodell och utförande. 

Testa följande manöver:

  • Hitta stället där tryckslangen sitter i kolven.
  • Montera loss slangen från kolven
  • Gänga ut övertrycksventilen
  • Kontrollera att det inte sitter något som hindar flödet av hydraulolja och att positionen på ventilen inte har ändrats från sitt ursprungliga läge

Kvarstår problemet ring vår verkstad för rådgivning 035 – 512 20.

De delar på Ifor Williams hästtransporter som är lackade, är behandlade med billack, vilket innebär att du kan använda schampo och rengöringsprodukter avsedda för biltvätt när du tvättar din hästtransport. Detta gäller för såväl in- som utvändig tvätt. Det går även utmärkt att tillämpa produkter avsedda för husvagn och husbil. Undvik avfettning eller rengöringsprodukter som innehåller avfettning. Du kan tvätta för hand men hästtransporten tål högtryckstvätt vilket vi oftast själva tillämpar när vi utför service och reperationer. Håll bra med avstånd och var extra försiktig kring fönster, ventilationsöppningar och dörrar.

Lyft handtaget några millimeter när du hanterar låset. Titta på den korta filmen här på sidan för att se vad vi menar.

Detta är en bakläm på hästtransporten,  med dubbel funktion:
Den kan öppnas som en dörr eller användas som en ramp. Praktiskt för att exempelvis lasta in foder eller höbalar med truck. Med en kombiramp kan hästen välja hur den vill gå in i transporten: på ramp eller step-up. Kombiramperna finns med dubbla dörrar eller enkla, beroende på modell av hästsläpet.