Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Helt otroligt!
Emma konstaterar häpet att det har vuxit
svamp där tummen gick genom hästsläpet
för en månad sedan.

Emma kostaterar häpet att det har vuxit fram svamp ur det ruttna materialet där tummen gick genom för en månad sedan. 

KONTROLLERA DIN HÄSTTRANSPORT

När Emma kom till oss på Trailerimport gjordes det inledningsvis en okulär kontroll på hennes inbytessläp, men vid närmare inspektion gick tummen genom väggen – så genomruttet var hennes inbytesläp! När vi hissade upp hästtransporten och kontrollerade golvet vid kanterna, där golv och väggar möts, kunde vi med lätthet göra hål i golvet.

Chocken hos Emma var total eftersom hästtransporten var endast 10 år gammal och godkänd vid senaste besiktningen. Hästsläpet såg helt och rent ut och användes endast fem dagar tidigare då hästen transporterades till veterinären.  Inbytessläpet blev kvar på vår gård medan Emma och hennes mor åkte hemåt där de under resans två timmar bearbetade sina tankar i tysthet – chockade över vilket uselt skick som deras hästsläp var i. Tack och lov att inget hemskt hann hända!

ifor-williams-safetyfirst-emmas-berattelse-wp

Det var inte länge sedan jag var under släpet eftersom en lampkabel verkade vara av och då såg jag inget märkvärdigt. Men så är det ju också det att jag inte kunde dra ut mattan för att lufta, eftersom den var limmad. Och hur tjock var mattan egentligen? Var det svikt i mattan för att den var mjuk eller var det för att golvet var på väg att ge sig?"

Det ruttna inbytessläpet var annars inte en transport som användes ofta. Hästsläpet stod på en grusplan, eftersom Emma visste att gräsunderlag bidrog till fuktproblem, och hade skydd av stallet mot väder och vind. Det användes då och då för resor till tävlingar och veterinären, som av de flesta hästägare. Det besiktigades i maj 2019 (vi bytte in det oktober 2020) och vid det tillfället gjordes endast en anmärkning på olika bromsverkan, men hästsläpet godkändes. Huruvida hästtransporten blev undersökt undertill med hjälp av verktyg eller inte vet inte Emma eftersom de blev ombedda att vänta i väntrummet.

Emma har många frågor – nu med facit i hand. Hon berättade att de alltid spolade av hästtransporten för att rengöra efter användning. Och Emma berättade även att detta var hennes andra hästsläp med trägolv, men den förra transporten hade en matta som hon kunde lyfta ut och lufta ordentligt efter spolningen. Det som är lätt att förstå i efterhand är möglet på dörren och väggarna i sadelkammaren och att det alltid luktade otrevligt. Så hon använde inte sadelkammaren eftersom hon var rädd att sadlarna skulle skadas. Men att det skulle innebära att golvet och väggarna var genomruttna fanns inte i Emmas föreställningsvärld!

Jag har bara läst om liknande hästsläp och ruttna golv där hästar går genom. Jag har alltid tänkt att det händer andra, det händer inte mig. Jag har själv ifrågasatt hur man kan köra runt med ”gammal skit” och riskera hästen när man kan välja helt och nytt. Jag kunde aldrig tro att mitt släp endast 10 år gammalt skulle vara i så dåligt skick."

ifor-williams-safetyfirst-emmas-berattelse-ruttet-slap

Emma har alltid drömt om en Ifor Williams hästtransport och valet föll på en HBX403, eftersom hon oftast kör en häst. Denna hästtransport var mindre än hennes gamla men fortfarande rymlig och inbjudande för hästen och inte minst – väldigt snyggt enligt Emma. Några veckor efter inbytet var Emma tillbaka hos oss för att hämta sitt splitternya Ifor Williams HBX403. Väl hemma återrapporterar Emma så här:

ifor-williams-safetyfirst-emma-med-HBX403
ifor-williams-safetyfirst-emma-med-HBX403

Färden hem gick fint! Väldigt stabilt och bra. Hästen fick en åktur när vi hämtat hästtransporten och han uppskattade släpet 😊 En sak som är komisk i det hela är att våra marodörer till gäss inte ens har smakat på Ifor, på det ruttna släpet drog de sönder alla kablar de kunde hitta…. Allt skulle förstöras precis som att de försökte säga något. Gässen gick t o m under det gamla släpet och bet av en kabel till lamporna bak! ”

Emmas charmiga "marodörer"!

Emma har valt att dela sin upplevelse för att bidra till att öka medvetenheten om hur till synes oskadda och besiktigade hästtransporter, vårdade efter bästa förmåga trots allt kan utgöra en fara om man inte kan undersöka dem grundligt och allra helst underifrån. Har du svårt att kontrollera skicket på din hästtransport? Vi hjälper dig, läs mer här: