Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Parabolisk bladfjädring ger dig överlägsen komfort!

Parabolisk bladfjädring, som är standard i alla Ifor Williams släpvagnar och hästtransporter, används även i andra typer av moderna fordon, framför allt sådana som ska tåla högre lastvikt, exempelvis lastbilar och bussar. Bladfjädringen har relativt enkel funktionalitet och är samtidigt oerhört effektiv och på sikt även ekonomisk.

FUNKTIONEN HOS BLADFJÄDRINGEN

Till skillnad från andra fjädringsmekanismer, såsom spiralfjädrar eller luftfjädring, erbjuder parabolisk bladfjädring en progressiv fjädringsegenskap, alltså: ju mer vikt som läggs på fjädern, desto mer komprimeras den. Detta gör att fjädern kan ge både en mjuk och bekväm fjädring vid lättare laster samtidigt som den ger tillräckligt med stöd och stabilitet vid tyngre laster. Du får med andra ord en mjukare och mer kontrollerad körupplevelse, särskilt under varierande terrängförhållanden, vilket ökar komforten för passagerare (hästar) och minskar den upplevda ojämnheten i körningen.

FÖRDELARNA MED PARABOLISK BLADFJÄDRING

Den största fördelen med parabolisk bladfjädring är dess förmåga att kombinera en mjukare och mer komfortabel fjädring med tillräcklig styrka och hållbarhet för att hantera tunga belastningar och krävande terrängförhållanden. Man kan säga att parabolisk bladfjädring är utformad för att ge en jämnare och mer förutsägbar körupplevelse genom att effektivt dämpa stötar och vibrationer medan den samtidigt ger tillräckligt med stöd för att hålla fordonet stabilt och kontrollerat. Därför är bladfjädringen ett populärt val för fordon där både komfort och prestanda är viktiga faktorer.

STABILITET OCH EKONOMI VINNER

Parabolisk bladfjädring kan hantera tunga belastningar och grov terräng effektivt genom sin robusta konstruktion och förmåga att ge stöd för fordonet. Vanligtvis är parabolisk bladfjädring även mindre benägen att gå sönder eller kräva frekvent underhåll jämfört med andra fjädringsmekanismer. Det minimerar dina service- och reparationskostnader och ökar tillförlitligheten för släpet eller hästtransporten över tid.

Föregående artikel:

Kör bränslesnålt med släpvagnen.