Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Ifor Williams hästtransporter

KÖRA HÄSTTRANSPORT PÅ B-KÖRKORT?

Utmaningen för den som vill köra en hästtransport på B-körkort är flera. Det handlar om att hitta en hästtransport som passar just dig och din häst i fråga om säkerhet, komfort, utrustning m m. Vidare behöver transporten vara anpassad både till hästens vikt samt storlek. Brukar du köra flera hästar? Större eller flera hästar kräver en större och därför oftast tyngre hästtransport vilket påverkar din möjlighet att framföra hästsläpet på just B-körkort. Men det finns några alternativ! I vårt eget sortiment har vi ett tvåhästarssläp som möjliggör att köra två hästar på B-körkort, titta på vår Ifor Williams HBE506. Även enhästars hästsläp som är både rymliga och har hög lastvikt är annars klassiska HB403 och senaste, populära designstjärnskottet HBX403

Max 3500 kg på B-körkort

Du som endast har B-behörighet på ditt körkort får framföra ett ekipage som totalt väger max 3500 kg, bil + släp. Du behöver även ta hänsyn till vad din bil får lov att dra eftersom släpets totalvikt (alltså inklusive hästen) inte får överstiga den godkända vikten som står på dragbilens regbevis.

ifor-williams-slapvagnstips-guide-korkortsregler-registreringsbevis-wp

Går det att köra hästtransport på B-körkort? Absolut!

Men man behöver ha koll på vilken transport man väljer samt hur mycket hästen väger, eftersom marginalerna kan bli snäva. Börja med att ta reda på följande i dessa steg:

Vilka andra körkortsalternativ finns det?

Många investerar i det s k utökade B96-körkortet där totalvikten för bil + släp är högre, men det löser inte alltid problemet. Ja, du får lov att dra tyngre hästtransport men för varje kilo du går upp i tyngd på släpet minskar ekipagets totalviktsomfång. Och du får fortfarande aldrig överstiga bilens högsta vikt för släpvagn. Och gissningsvis är ditt dragfordon tyngre för att klara av den tyngre hästtransporten. Det finns kombinationer som fungerar men detta är inte den mest optimala lösningen på sikt eftersom du är ganska låst vid vissa förutsättningar. Störst frihet på att välja hästtransport och dragbil har den som har ett BE-körkort. Är det taget efter 2013 har man hela 7000 kg som gräns för ekipaget. För de som tog denna körkortstyp före 2013 gäller obegränsad vikt på släpvagnen så länge dragfordonet tillåter vikten.

ifor-williams-slapvagnstips-kora-hasttransport-b-korkort
Ifor Williams hästtransporter är säkra, välventilerade, rymliga är byggda med komfortabel fjädring och ligger stabilt på vägen. Se därför till att ställa det kravet även på andra märken och nöj dig inte med mindre - #safetyfirst!

Nästa artikel:

Vad som kan vara bra att ha i transporten.

Nästa artikel:

Kontrollera släpets ljus.