Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
ifor-williams-slapvagnstips-guide-undvik-vanliga-misstag-del1

UNDVIK VANLIGA MISSTAG MED SLÄP

Del 1

I trafiken ser vi ofta släpvagnsanvändare som gör elementära fel både när de lastat och kopplat sitt släp. Vi får tyvärr in släpvagnar på reparation därför att föraren har begått de mest grundläggande misstagen och därför hjälper vi gärna att reda ut och bringar klarhet i den okunskap som råder.

Rätt kultryck

Hur släpvagnen lastas påverkar körförmågan och har stor betydelse ur säkerhetssynpunkt! Om du lastar för långt bak uppstår negativt kultryck och släpvagnen vill ”lossna” från kulan. Lägger du därmed lasten för långt fram uppstår positivt kultryck och bilen vill ”lyfta” vilket påverkar din styrförmåga. Lasta så nära släpvagnens axel som möjligt och fördela lasten jämnt. Förväxla inte kultryck med vad dragkroken tål att frestas med, vilket står på registreringsbeviset för dragbilen. Detta – oftast högre värde – har inget att göra med rätt kultryck på släpet som ska ligga kring 75 kg för de flesta släpvagnar.

ifor-williams-slapvagnstips-guide-undvik-vanliga-misstag-kor-med-ratt-kultryck
ifor-williams-slapvagnstips-guide-undvik-vanliga-misstag-negativt-kultryck
ifor-williams-slapvagnstips-guide-undvik-vanliga-misstag-positivt-kultryck

Handbroms

Hur många handbromsar tror ni att vi byter för att ägaren har glömt att släppa den eller inte släppt den helt tror ni? Handbromsen finns där för att kunna manövrera släpet avkopplat dragbilen och om den inte tar kan det bli förödande konsekvenser! Kontrollera gärna handbromsens funktion ofta men överlåt byte till auktoriserad verkstad, då det rör sig om en säkerhetsfunktion och bör hanteras fackmannamässigt. Om din släpvagn ska stå still länge, se till att säkra det på annat sätt, då stillastående släpvagnar bör inte stå med åtdragen handbroms en längre period.

För att smörja kulhandsken rekommenderar vi annat än torrsmörjmedel. Konstruktionen avgöra något vad man kan använda, men det borde tränga bort vatten och ha god vidhäftningsförmåga. Keramiksprey är lämpligt då det även tål hög arbetsbelastning och förhindrar rost och slitage på rörliga delar.

ifor-williams-slapvagnstips-guide-undvik-vanliga-misstag-byt-trasigt-lampglas

Lampglas

Här vill vi peka på bristfälligt underhåll där man struntar i byte ett trasigt lampglas. Inte så farligt tänker ni och om lampan fungerar så är det fortfarande trafiksäkert. Vår erfarenhet är att trasiga lampglas kan leda till elfel – både på släpvagnen och faktiskt vidare in i dragbilen. Såväl reparationer som timmar att felsöka kan bli många vilket hade kunnat förhindras av 5 minuter med skruvmejsel.

Det är smart att utföra regelbunden översyn av sitt släp. Vissa kontroller, t ex bromsdelar, bör kontrolleras fackmannamässigt och av säkerhetsskäl rekommenderar vi årliga besök på en auktoriserad serviceverkstad.