Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Ifor Williams hästtransporter

VAD VÄGER EN HÄSTTRANSPORT?

Den frågan får vi ofta från intresserade hästägare som funderar på att köpa en ny hästtransport men är osäkra på om de kan dra hästsläpet med sin bil. En hästtransport har en s k ”egenvikt” vilket innebär själva släpvagnen i sig, i standardutförande och utan last eller extra tillbehör. Det ger svar på frågan ”vad väger en hästtransport?”. Men mer intressant är kanske totalvikten, alltså släp + last (hästen och tillbehören) när frågan ”vad väger en hästtransport?” ställs. Förutom dragbilens begränsning har ju detta även betydelse för vilken körkortstyp som krävs för att framföra ekipaget.

Hur kan jag kolla vikten på hästtransporten?

Om hästtransporten är registrerad kan du ta reda på alla vikter med hjälp av registreringsnumret via fordonsuppgifter på Transportstyrelsens hemsida. Är det en ny hästtransport finns det ingen vikt. När det gäller Ifor Williams hästtransporter har du här möjlighet att påverka totalvikten vid köp så att den passar dina förutsättningar – både nu och i framtiden. Med utgångspunkt i ditt behov av lastvikt och dragbilens kapacitet samt din körkortstyp kan hästtransporten registreras i önskad vikt.

Vikten av att kolla vikten när du köper begagnat hästsläp?

När du tittar på begagnade hästtransporter är det smart att kontrollera just ovan uppgifter så att du inte står där med ett släp som kanske kan bära hästen men blir för tungt i förhållande till vad din bil kan dra eller om ditt körkort inte räcker till. Eller så är allt okej med bil och körkort men hästen väger mer än den tillåtna lastvikten på släpet. Kontrollera därför alltid:

Kan man typa om hästtransporten?

Om hästtransporten mot förmodan har ”fel totalvikt” kan den registreras om, där man viktar om släpvagnen eller hästtransporten.  Detta kostar dock en slant och nödvändiga dokument kan endast utfärdas av släpvagnstillverkaren, vilket många tyvärr missar. Vi på Trailerimport hjälper dig gärna att typa om din hästtransport eller släpvagn eftersom vi är generalagenter för Ifor Williams trailers i Sverige.

Vill du typa om din Ifor Williams hästtransport, klicka nedan:

vikta om hästtransporten
Det är endast släptillverkaren eller importören som kan utfärda nya dokument efter en förändring av vikten på en släpvagn. Vänd dig därför till generalagenten för ditt märke.