Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
ifor-williams-slapvagnstips-kopa-begagnad-hasttransport-

KÖPA BEGAGNAD HÄSTTRANSPORT

Om du funderar på att köpa en begagnad hästtransport kan nedan punkter hjälpa dig på vägen i beslutet kring vilken hästtransport som blir bäst för dig och din häst. Det allra viktigaste: säkerheten i hästsläpet som även kopplas direkt till komfort för din häst. Vikter spelar roll i sammanhanget och slutligen: din budget, ägande framöver och förtroende för varumärket. 

Materialval i väggar och golv

Vilket material är hästsläpet gjort av i väggar och golv? I vilket skick är dessa? Organiska material riskerar att utveckla röta som kan ge vika för hästens sparkar och slag. Kontrollera skicket med något vasst som skruvmejsel eller liknande. Kontrollera inifrån hästsläpet och alltid underifrån också! Stick och skrapa på flera ställen och gärna närmast kanten där golv och väggar möts. Hästtransporter utan organiskt material i väggar och golv är att föredra eftersom de inte kan ruttna.

ifor-williams-hasttransporter-HBX-serien
Materialval på chassi och delar

Titta efter om hästtransporten är gjord av rejäla material som höghållsfasthetsstål och har en stabil dragbalk. Har du någonsin försökt – och lyckats med (!!!) – att bända och böja något som är gjort i gjutgods? I så fall kanske du direkt förstår poängen med att en kulhandske i gjutjärn är slitstark, tål mer belastning och kan utsättas för högre påfrestning än andra material. En riktig störtbur eller störtbågar i hästsläpet borgar för högre säkerhet om olyckan skulle vara framme eftersom de tar emot kraften i stället för din värdefulla last. Vilket material som transporten är byggt av samt hur konstruktionen ser ut påverkar hästtransportens stabilitet och således säkerhet på vägen och till en viss del även komforten för hästen.

Antal axlar

En hästtransport i boogiemodell, alltså på två axlar och dubbla hjulpar, erbjuder överlägset mycket bättre vägegenskaper och således säkerhet på vägen. Skulle något mot förmodan hända på vägen kan man fara vidare på tre hjul men en enkelaxlad vagn står stilla. Men det är framför allt stabiliteten och köregenskaperna som en boogie vinner på.

Ventilation

Finns det gott om öppningar och fönster för att skapa det klimat som passar din häst, väder och säsong? Är det smidigt för dig och tryggt för hästen? Öppna och stäng, känn efter och kontrollera även området kring alla öppningar för fukt eller andra skador som lättare uppstår just där.

Bromsar, service och besiktning

Vad säger besiktningsprotokollet och när gjordes den senaste servicen? Vi vet av erfarenhet att många underlåter service på sina hästtransporter trots att kostnaden för en sådan är försumbar i jämförelse med en (oftast) dyrare reparation som konsekvens. Körde den förra ägaren mycket kanske bromsarna är slut eller så körde de så lite att bromsarna i stället kärvar. Besiktning på hästtransporter sker vartannat år och mycket kan hända däremellan. Saknar du själv verkstadskunskap och köper av en privatperson är vår rekommendation att kräva en professionell genomgång av hästtransporten innan du köper den så slipper du obehagliga överraskningar längre fram. Se våra priser på släpvagnsservice med besiktningsgaranti.

Vikter på begagnade hästtransporter

Det finns stora kvalitetsskillnader mellan olika materialval och konstruktioner och detta påverkar även vikten på släpet. När du tittar på begagnade hästtransporter är det smart att kontrollera viktbegränsningar på det hästsläpet du är intresserad av. Du vill ju vara säker på att hästtransporten tål din hästs vikt och att din bil kan dra släpet och att ditt körkort tillåter resan. Om du ska köpa en begagnad hästtransport är det enkelt att ta reda på alla vikter med hjälp av registreringsnumret. Om det hästsläp du är intresserad av att köpa inte håller måttet för hästens vikt kanske du får förslaget att vikta om hästtransporten.

Efterservice och reservdelar

Se till att du handlar ett pålitligt varumärke som har tillgång till reservdelar och serviceverkstäder nära dig eftersom du kan behöva serva eller reparera din hästtransport framöver. Det är också smart att köpa en hästtransport som är känd på marknaden och har ett gott rykte eftersom du kanske själv vill sälja den om några år. Köper du av en företagare – vilket ofta är att föredra med tanke på investeringskostnaden, konsumentlagar och garantier – se till att välja någon som kan hjälpa dig med förmånlig finansiering också.