Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Ifor Williams lastträning av hästen

LASTTRÄNING AV HÄSTEN

Förr eller senare kommer du att behöva transportera din häst så det finns en poäng i att lastträna dessförinnan. Öva gärna när du har gott om tid, när du är lugn och tålmodig. Motionera gärna hästen tidigare på dagen så den inte har överskottsenergi utan är lugn o harmonisk (och utvilad). Lastträningen ökar chansen att hästen kommer gå på utan problem den dagen du behöver lasta och köra i väg. Ibland sker det ju att man måste ge sig i väg akut till tex veterinären eller dylikt och då är det bra att vara förberedd. Gör det till en rutin att emellanåt gå på transporten med hästen och öva gärna regelbundet tills du är säker på att hästen går på problemfritt. Förstärker du övningen med beröm och något gott så blir hästen van vid hästtransporten och känner sig trygg där, vilket är målet.

Förberedelser innan lastning

Var gärna två personer där ni i förväg har bestämt vad var och en ska göra. Försök att hitta en lugn plats för träningen och förbered gärna någon belöning till hästen som den får efter att ha gått in i transporten. Låt hästen få vara i närheten av transporten, att den får gå runt och får nosa som den själv vill. Målet är att få den att vilja gå in avslappnat och självmant. Hästen ska inte tvingas upp på släpet. Utgå från att träningen kan ta lång tid, se därför till att ha gott om tålamod och stressa inte! Men sluta gärna när det går bra och fortsätt eventuellt en annan dag. Innan du börjar lastträna kontrollera att hästtransporten är ordentligt kopplad eller att stödbenen är på plats. 

LASTTRÄNING STEG FÖR STEG

  • Beroende på hästen kan du använda grimma med kedjegrimskaft eller träns vid lästräningen. Använd gärna ett längre grimskaft så att du inte tappar hästen om det händer något.
  • Använd hjälm och handskar.
  • Börja med enkla ”ledarskapsövningar” där du tränar på att gå framåt, göra halt, rygga. Ibland är det bra att flytta hästen på en liten volt där den trampar väl inunder med inre bakbenet, då det kan släppa lite spänningar i hästen.
  • Om hästen springer över dig är det inte lönt att ens prova lasta den. Hästen måste ha både respekt och trygghet för dig som dess ledare om övningen ska bli lyckad. Lägg hellre lite extra tid på detta innan ni börjar lastträna.
  • Låt hästen gå på släpet med frambenen, låt den stå still en stund och backa sedan ut den igen. Upprepa stegvis längre in i transporten.
  • När den står på plats inne i transporten så låt den stå där en stund så den verkligen är lugn. Backa ut igen eller gå framåt om du har en transport med fronturlastning. Gå ett varv på gården så den får tänka på något annat och upprepa gärna proceduren igen.
  • Skramla lite med bommen så att den vänjer sig vid ljudet, låt den backa ur om den vill och när hästen väl inte skräms av ljudet be honom backa ut innan ni fortsätter.
  • När den står still så kan ni prova sätta för bommen bakom hästen. Är den fortfarande lugn så gå vidare med att stänga rampen och till slut de övre luckorna. Tänk på att hela tiden förvarna hästen om vad som händer så den inte blir överraskad utan att den känner sig lugn och trygg.

Om hästen har en tendens att vilja fly bakåt, till exempel efter att ha kommit upp med en hov på lämmen. Håll dig lugn, men håll kvar trycket i grimskaftet. Om den tänker bakåt, behåll trycket. Tänker den framåt, ge eftergift. Beröm (!) Gör du tvärtom belönar du ett oönskat beteende. Du vill att den ska erbjuda sig att gå framåt och du får inte tvinga den. 

En lösning om du har en häst som inte bjuder framåt in i släpet utan kanske kastar sig bakåt är en transport med fronturlastning. Då kan du i stället gå igenom transporten ett par gånger så hästen hittar framåtbjudningen igen.

Lycka till vid träningen av din häst!