Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

HÄSTTRANSPORT I TRAFIKEN

Låt oss hjälpas åt att säkerställa en trygg och bekväm resa för både förare och häst under transport med hästsläp. Genom att vara hänsynsfull, försiktig och respektfull kan du bidra till att skapa en säkrare miljö för alla trafikanter, inklusive dig själv, hästtransporter och deras passagerare. Om hästarna får panik kan resultatet bli att föraren mister kontrollen vilket försätter er alla i en riskfylld situation.

RÅD TILL HÄSTÄGARE OCH OMGIVNINGEN

Om du kör bakom en hästtransport, håll ett större avstånd eftersom föraren transporterar levande last och därför sannolikt kommer att bromsa och sakta in tidigare inför en sväng eller korsning än andra fordon.

Många hästägare använder ofta motorbroms när de närmar sig en korsning, men vårt råd är att bromsa mjukt och således tända bromsljusen för att tidigt varna bakomvarande trafikanter. Tips till dig som transporterar hästar är att tänka på att bromsa klart innan du svänger, för att underlätta för din häst att hålla balansen. Hästarna ser inte när svängen kommer så ge dem en chans att parera färdigt vid inbromsningen först innan de behöver hantera svängen.

ifor-williams-slapvagnstips-hasttransport-i-trafiken

HÄNSYN OCH UTRYMME

Om du som medtrafikant möter en hästtransport i en rondell eller korsning, ge den tillräckligt med utrymme att manövrera. Var tålmodig och låt transporten ta den tid den behöver för att passera säkert.

Planerar du att köra om en hästtransport använd dina blinkers, gå ut i omkörningsfilen tidigare än annars och ge tydliga signaler så att föraren vet dina avsikter i god tid. Undvik att använda bilens tuta i närheten av hästtransporter eftersom det plötsliga ljudet kan skrämma hästarna.

Sammanfattningsvis: visa extra hänsyn när du närmar dig, kör om eller möter en hästtransport eller annan typ av djurtransport.