Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
ifor-williams-slapvagnstips-transport-av-hast-header-wp

TRANSPORT AV HÄST

De lagar och regler vi har för transport av djur finns till för att värna om djurens hälsa och välmående. I Sverige har vi hårdare krav än i övriga Europa och regelverket styr det mesta från transporternas utformning och krav på utrustning till transporttider, sträckor, skyltning och tillsyn på vägen. Jordbruksverket har en författningssamling för allmänna råd om transport av levande djur (SJVFS 2019:7) som vi hänvisar till för fullständig förteckning över regelverket. Nedan gäller för transport av hästar i Sverige.

HOBBY ELLER VERKSAMHET

Transporter förenade med ekonomisk verksamhet, tex professionella hästtränings- eller tävlingsverksamhet, avelsverksamhet eller djurtransportörer har utökade föreskrifter. Är hästar inget du tjänar pengar på och endast en del av din fritid eller hobby gäller fortfarande en mängd regler som du behöver förhålla dig till när det gäller transport av hästar. Reglerna blir fler och mer krävande ju längre bort du ska åka eller ju längre tid transporten tar.

HÄSTEN I HÄSTTRANSPORTEN

Du ska alltid ha med dig hästens pass när du transporterar din häst. Hästtransporten ska vara tåla hästens vikt, vara välventilerad och skydda både mot kyla och värme. Hästen ska kunna stå upp i naturlig ställning och utrymmet ska vara konstruerat så att hästen inte riskerar att skada sig i transporten. Det ska också vara tillräckligt för att hästen ska kunna bredda bakbenen vid behov. Hästen får bara transporteras om den är frisk eller lindrigt sjuk men orkar hela resan och du ska ha möjlighet att se till din häst under transporten.

citat-tecken
Du ska alltid ha med dig hästens pass när du transporterar din häst.

HÄSTTRANSPORTENS UTFORMNING

Hästsläpet ska vara rengjort och torrt och golvet ska vara helt, halkfritt och ha strö eller bäddmaterial när du kör längre bort än 50 km. I hästsläpet ska hästen ha ett stöd framför sig, vanligtvis en bom, och den ska vara placerad i boghöjd på hästen, minst 0,6 m från släpets främre vägg. Hästtransporten ska vara försedd med tydliga skyltar fram- och baktill, på svenska eller engelska, där det framgår att djur transporteras i den. Föreskrifterna anger att skyltarna ska kunna tas bort eller släckas ner när transporten körs utan hästar. Du ska kunna rädda din häst ur släpet vid behov och rekommendation om ”lättillgänglig brandsläckare med tillräcklig kapacitet” finns angiven i föreskrifterna.

TRANSPORTERA HÄSTAR LÄNGRE (BORT)

I Sverige har vi en begränsning på 8 timmars transport, därefter måste hästen få vila. Om du åker i väg med din häst längre bort än 50 km ska du se till att din häst mår bra minst varannan timme. Vi längre resor behöver du också se till att hästen får vatten och utfodras med lämpliga intervaller.

Har du fler hästar i hästtransporten ska det finnas skiljeväggar mellan hästarna vid behov – om du åker långt. Vuxna hästar ska stå bundna med ett grimskaft så att de inte kan fastna eller lägga sig ner. Föl och unghästar däremot, yngre än 24 månader, ska kunna få ligga ner. Luckor och fönster och övriga öppningar måste vara säkrade för eventuella rymningsförsök från hästen – eftersom dessa flyktdjur är mycket påhittiga i det avseendet.

SÄRSKILDA FALL FÖR TRANSPORT AV HÄST

Med rätt utrustning i hästtransporten kan restriktionen på max transporttid 8 timmar förlängas. Dräktiga ston transporteras inte med mindre än 35 dygn kvar till beräknad fölning och inte heller under de sju första dygnen efter att de fölat. Ett föl kan transporteras först när det är en vecka gammalt och naveln är helt läkt.

Du får transportera din skadade eller sjuka häst till veterinären ENDAST då det inte finns någon risk för hästens lidande. Rådgör alltid med veterinär innan du transporterar en skadad eller sjuk häst.

Ska du i väg på meeting, cup eller hästtävling? Då tipsar vi om vår smidiga packlista inför hästmeetings som du hittar nedan.

Nästa artikel:

Körkortsregler

Nästa artikel:

Bra att ha i hästtransporten