Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SLÄPVAGNAR

Ifor Williams släpvagnar har i mer än 60 år förenklat arbetslivet och gjort fritiden bättre! Våra släpvagnar kännetecknas av säkerhet, stabilitet och är hållbart designade för att hålla – både för sin last och över tid.

Nya priser 2024
Nya priser 2024

Välkommen med dina frågor om våra produkter:

Släpvagnar för arbete och fritid

I vårt sortiment av släpvagnar hittar du alla typer av släp, både hög- och lågbyggda, bromsade och obromsade släp. Bland våra släpvagnar hittar du EU-släp, maskinsläp, entreprenadsläp, biltransporter, skåpsläp, hästtransporter, djurtransporter, tippsläp, flaksläp och allroundsläp.  Samtliga finns i olika viktklasser och med olika lastförmåga. Kombinera det med Ifor Williams breda sortiment av tillbehör och du får möjligheten att skräddarsy ett släp för att lösa just dina transportbehov!

Ifor Williams tippsläp

Varför välja Ifor Williams släpvagn?

Viktbärande

Ifor Williams släpvagnar är extremt tåliga! Byggda på helsvetsad ram och med förstärkt lastplan tål de höga lastvikter, oavsett om du transporterar maskiner eller djur.

Hållbara

Släpvagnarna är byggda av noga utvalda och testade material och håller därför både för den dagliga påfrestning de utsätts för samt över tiden. Ifor Williams släpvagnar är kända för sitt höga andrahandsvärde!

Säkra

Släpvagnarna är designade och testade för hög säkerhet, både för brukaren och omgivningen. Våra släp ger dig en trygg och effektiv transport och vi tål att jämföras.

Tryggt ägande

Vi är så säkra på den höga kvaliteten i våra produkter att vi lämnar två års fri service på alla nya släpvagnar och hästtransporter, sålda av oss eller våra återförsäljare.

bygg ditt släp

Släpvagnarna kan konfigureras med flera axlar, längder, bredder och vikter. Du kan välja mellan hela- eller delade ramper och bygga på den utrustning just du behöver. I vårt smarta verktyg bygger du ihop din släpvagn och ser direkt på skärmen vad det kostar. 

OLIKA VARIANTER AV SLÄPVAGNAR

En högbyggd släpvagn får en större flakyta och är smidig för den som vill kunna lasta godset från truck eftersom sidorna kan fällas ner. Med sidorna nere kan släpet även användas som arbetsbord för entreprenören på plats. Lågbyggda släpvagnar har en lägre tyngdpunkt vilket vissa föredrar. Dessa släp behöver också en kortare uppkörningsramp eftersom uppkörningsvinkeln är mindre på dessa vagnar. Valet av en hög- eller lågbyggd släpvagn behöver göras utifrån dina behov, men båda släpvagnarna är byggda på samma sätt: säkra och stabila. 

MATERIALET SOM SLÄPEN ÄR BYGGDA AV

Ett Ifor Williams släp är byggt för att tåla tuffa tag – både inifrån och utifrån! Släpvagnarna är byggda på en ram i höghållfasthetsstål, slitstarka komponenter och noga utvalda material. Styrkan och stabiliteten i våra släp kommer från egna kraftiga röraxlar i stål, helsvetsade ramar samt kulhandske och påskjutsbroms i gjutjärn. Ifor Williams unika paraboliska bladfjädring borgar för hög säkerhet och mjuk väghållning vilket ger dig överlägsen komfort när du kör våra släp. Vad sägs om en navkåpa som fungerar som analog varningsfunktion? Det är ännu en unik detalj på våra släpvagnar!

KÖRKORTSREGLER FÖR SLÄPVAGN

Släpets storlek och vikt har betydelse utifrån dina lastbehov, bilens dragkapacitet och körkortstypen hos den som ska bruka släpvagnen. Ifor Williams släp tål tuffa tag och tonvis med vikt – släpvagnarna har extremt god lastförmåga! Vi uppmanar att lasta samt köra säkert och lagligt och har därför tagit fram en guide som ger dig svaren på vad som gäller när du kör med en släpvagn. Läs om körkortsregler för släpvagn här >>>

ifor-williams-slapvagnstips-vi-hjalper-dig-dacktryckstabell

KÖRKORTSREGLER FÖR SLÄPVAGN

Släpets storlek och vikt har betydelse utifrån dina lastbehov, bilens dragkapacitet och körkortstypen hos den som ska bruka släpvagnen. Ifor Williams släp tål tuffa tag och tonvis med vikt – släpvagnarna har extremt god lastförmåga! Vi uppmanar att lasta samt köra säkert och lagligt och har därför tagit fram en guide som ger dig svaren på vad som gäller när du kör med en släpvagn. Läs om körkortsregler för släpvagn här >>>

SLÄPVAGNEN PÅ VÄGEN & HASTIGHETER MED SLÄP

Max 80km/h gäller för alla bromsade släpvagnar samt obromsade släp om deras totalvikten understiger halva tjänstevikten på dragbilen. Om det obromsade släpet istället överstiger denna vikt gäller max 40km/h. Ett släp upp till 3500 kg betraktas som ”lätt släpvagn” i lagens mening. Samtliga lätta släpvagnar besiktigas vartannat år. De obromsade EU-släpen med totaltvikt om 750 kg är skattefria medan alla släpvagnar över 751 kg är skattepliktiga. En släpvagn ska ha vinterdäck på i perioden 1 december och 31 mars om vinterväglag råder. Om dragbilen har dubbade däck är kravet att även släpvagnen har det, i annat fall är det valfritt på släpvagnen. En släpvagn behöver vara utrustad med belysning och reflexer fram och bak och även på sidorna samt över skylten om släpvagnen är registrerad.

Släpvagn - ett klokt val av transport

Ett släp är ett klokt val av transport i jämförelse med exempelvis en skåpbil. En släpvagn kostar mindre i inköp och reparationer samt underhåll. Släpet har nästan inga utsläpp i miljön samt kan lättare delas av flera användare. Dessutom är Ifor Williams släpvagnar multifunktionella vilket innebär att med rätt utrustning kan släpen användas i många syften. Exempelvis kan ett släp med tippfunktion utrustas med uppkörningsramper och på så sätt kan släpvagnen användas för att köra maskiner eller andra fordon, förutom att lasta tippbara massor. Vi finns här för att guida dig rätt i ditt val av släpvagn, chatta, ring eller maila oss för hjälp!

SKA DU HA BROMSAD ELLER OBROMSAD SLÄPVAGN?

En obromsad släpvagn har en totaltvikt om max 750 kg och det är bilen som bromsar upp släpvagnen, därav den låga vikten på släpet och begränsningen på lasten. Vid högre totalvikt ställs det större krav på säkerhet och släpvagnen behöver vara bromsad. Släpets broms är en så kallad påskjutsbroms, vilket innebär att när bilen bromsar in reagerar mekanismen i dragbalken på släpvagnen genom att skjuta på med följd att bromstrummorna på släpet aktiveras. Bromsade släp är även utrustade med en sk katastrofvajer som aktiverar handbromsen i händelse av att släpvagnen lossnar från dragkulan.

Användningsområdet för släpvagnen avgör om du ska välja bromsat eller obromsat släp. Är du villaägare som behöver en släpvagn för att köra till återvinningsstationen emellanåt – då är obromsat EU-släp fullt tillräckligt för dig. Ska du lasta din minigrävare på väg till entreprenaduppdraget bör du välja en bromsad släpvagn som klarar högre vikter.

KÖPGUIDE TILL SLÄP

Fundera över några saker som hjälper dig på vägen till köpet av ditt släp: 

Även om vikten är av betydelse så glöm inte att fundera över i fall det du ska frakta kräver andra typer av mått, både åt sidorna och bakåt. Tänk då på att om släpet är bredare än 20 cm på vardera sidan behöver du extra backspeglar. 

Det har betydelse om ditt släp ska användas till trädgårdsavfall, ved eller fyllnadsmassor till ett bygge. Ett biltransportsläp exempelvis, kan användas till maskiner också, beroende på hur du rustar det, men vikten avgör, så fundera genom ditt behov noga. Ett släp kan fylla flera funktioner, men ju mer du kan lasta desto högre vikt har släpet, vilket har betydelse för körkortskravet.  

Om hjulen sitter utanpå blir släpet lägre medan hjulen placerade undertill höjer släpet och lasthöjden. Det har betydelse både för vilken dragbil du har (sitter kroken väl till höjdmässigt?) samt användningsområdet för släpet. 

Marknadens brantaste tippvinkel, manuell hydraulik eller elmotor är några av funktionerna på våra tippsläp.

Ramperna till våra maskinsläp finns i olika bredd och längder, hela eller delade.  

För väderkänsliga eller dyra produkter som du kan låsa in, eller om du vill skylta extra med din verksamhet är skåpsläp ett praktiskt val. 

Höga sidor kan vara praktiskt att köra ved i eller surra redskap på. Fällbara sidor är smart om du tex behöver lasta från truck. De praktiska användningsområdena är många och våra flatbeds släp kan du utrusta nästan hur du vill!

Både hästtransporter och boskapssläp finns i olika storlekar och utföranden som gör det möjligt att transportera olika antal djur, beroende på storlek och vikt. Detta för såväl privat- som yrkesbruk.